Rabu, 15 September 2010

Roti Jala

Bahan-bahan:

  1. 750-850 ml air
  2. 410ml susu cair
  3. 600 gm tepung gandum 2 biji telur
  4. 2 biji telur
  5. 3-4 sudu makan minyak
  6. 1 sudu teh garam
  7. Sedikit pewarna kuning
  8. 2 helai daun pandan untuk merenjis

Cara-cara membuatnya:

  1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah.
  2. Masukkan telur dan pukul dengan hujung garfu.
  3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
  4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/ lenser sedikit ke atas kuali.
  5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acunan bercorong membentuk jala.
  6. Masak 2-3 minit, bila dan lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh juga angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
  7. Apabila adunan dalam acuan, tersumbat, tambahkan sikit air dalam adunan dan kacau adun semula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan