- 750-850 ml air
- 410ml susu cair
- 600 gm tepung gandum 2 biji telur
- 2 biji telur
- 3-4 sudu makan minyak
- 1 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan untuk merenjis
Cara-cara membuatnya:
- Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah.
- Masukkan telur dan pukul dengan hujung garfu.
- Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
- Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/ lenser sedikit ke atas kuali.
- Tuangkan adunan roti jala menggunakan acunan bercorong membentuk jala.
- Masak 2-3 minit, bila dan lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh juga angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
- Apabila adunan dalam acuan, tersumbat, tambahkan sikit air dalam adunan dan kacau adun semula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan