Ahad, 26 September 2010

Tepung Pelita

Bahan-bahan:

  • Lapisan Bawah
  1. 1 biji kelapa (diambil santan)
  2. 1/2 kg tepung beras
  3. 10 helai daun pandan (ditumbuk dan diambil airnya)
  4. 1 sudu teh gula
  • Lapisan Atas
  1. 2 cawan pati santan
  2. Secubit garam
  3. 2 sudu makan tepung jagung
  4. 4 sudu makan tepung gandum
Cara-cara membuatnya:
  1. Untuk lapisan bawah, bancuh air pandan dengan santan.Gaul hingga sebati.
  2. Sebelum tuangkan bancuhan ke dalam acuan daun pisang masukkan gula dan kukus selama lima minit.
  3. Untuk lapisan atas pula, bancuh semua bahan yang diperlukan.
  4. Setelah lapisan tadi menjadi sedikat keras, tuangkan bancuhan ini ke permukaan atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan