Bahan-bahan:
- 1 cawan kacang hijau (rendam selama 45jam)
- Air secukupnya untuk merebuskan
- 1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
- 3 sudu makan kelapa parut muda (putih sahaja)
- 3 sudu makan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung
- 1 sudu teh kunyit serbuk
- 1/2 sudu teh kapur sirih
- Air secukupnya
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 1kg minyak masak
Cara-cara membuatnya:
- Kacang hijau direbuskan sehingga kembang dan lembut.
- Masukkan kelapa, gula dan tepung. Gaul sebati dan sejukkan.
- Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk. Bancuh sebati.
- Celup adunan kacang kedalam bancuhan tepung dan goreng sehigga kuning keemasan.
- Angkat dan tos. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan