Ahad, 10 Oktober 2010

Tepung Talam

Bahan-bahan:

  • Bahagian bawah
  1. 3 sudu besar tepung beras
  2. 3 sudu besar tepung gandum
  3. 150gm gula merah
  4. 2 sudu besar gula putih
  5. 2 cawan air
  6. 300gm gula merah
  7. Sedikit kapur masak
Campur kesemua bahan sehingga sebati-tapiskan.

  • Bahan atas
  1. 1 cawan santan
  2. 1/3 cawan tepung beras 
  3. Garam secukup rasa
Campur kesemua bahan sehingga sebati-tapiskan.
Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan pengukus.
  2. Loyang digris dengan sedikat minyak. Masukkan bahan bawah. Dikukus 30minit.
  3. Lepas 30 minit,jika adunan sudah masak tapi air kukusan diatasnya.Pedapkan dengan tisu. Lorekkan dengan garfu supaya adunan atas boleh melekat.
  4. Masukkan bahan bawah ke atas dengan perlahan-lahan. Kukus selama 30 minit lagi.
  5. Apabila adunan sudah masak tutup api.
  6. Disejukkan kuih ini terlebih dahulu sebelum dipotong

Tiada ulasan:

Catat Ulasan