Khamis, 9 September 2010

Buah Melaka

Bahan-bahan:

  1. 1 bungkus tepung pulut
  2. 1 cawan tepung gandum
  3. 1 sudu garam
  4. 1/2 sudu teh pewarna hijau
  5. 2 helai daun pandan
  6. Keping gula melaka( dipotong dadu)
  7. 1 biji kelapa parut(putih sahaja)
Cara-cara membuatnya:

  1. Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjadi doh.
  2. Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah tengahnya.
  3. Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
  4. Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih.
  5. Bebola timbul apabila masak. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan