Selasa, 7 September 2010

Lepat Pisang

Bahan-bahan:

  1. 6 biji pisang masak (buang kulit)
  2. 1 cawan gula
  3. 2 cawan tepung gandum (ayak)
  4. 1/2 biji kelapa parut
  5. 1/2 sudu teh garam
  6. Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan pengukus.
  2. Lenyek kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
  3. Ambil sekeping daun pisang , letakkan 1 sudu adunan pisang ditengah-tengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengah -tengahnya sebagai inti.
  4. Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang . Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Buat sehingga habis.
  5. Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak. Sedia untuk dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan