Ahad, 5 September 2010

Talam Pandan

Bahan-bahan:

  • Lapisan bawah( berwarna hijau)
  1. 175gm tepung beras
  2. 400gm gula
  3. 1000ml
  4. 15 helai daun pandan( diambil patinya)
  5. 1 sudu kecil air kapur
  • Lapisan atas( berwarna putih)
  1. Tepung beras 50gm
  2. Tepung ubikayu 50gm
  3. Santan pekat 400gm
  4. Garam 6gm
  5. Air 100gm
Cara-cara membuatnya:

  1. Campurkan semua bahan lapisan bawah sehingga rata.
  2. Panaskan loyang dan sedia untuk dikukus.
  3. Tuangkan campuran lapisan hijau ke dalam loyang tersebut dan kacau sehingga menjadi adunan yang pekat dan kilat.
  4. Kukus selama 30 minit.
  5. Campurkan semua bahan lapisan atas (putih) dan tuangkan keatas lapisan hijau yang telah masak.
  6. Kukuslah selama lebih kurang 20minit sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan