Bahan-bahan:
- 250gm tepung
- 1 sudu besar marjerin ( dicairkan )
- Garam secukupknya
- Air sejuk secukupnya
- 500gm daging (dicincang)
- 4 biji kentang di potong kiub bersaiz kecil
- Air
- Gula
- Garam
- 1 biji bawang besar potong kiub
- 1/2 paket serbuk daging
Cara-cara membuatnya:
- Tuangkan merjerin ke dalam tepung yang telah diayak dan digaulkan dengan. Gaul dan uli hingga sebati.
- Canai dan terapkan menjadi bulat.
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik baunya.
- Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Kacau hingga sebati.
- Masukkan daging dan kentang serta sedikit air. Kacau sebati dan biarkan ia mereneh di atas api yang perlahan.
- Setelah daging empuk barulah dimasukkan garam, kacau selalu dan setelah kering bolehlah diangkat.
- Masukkan inti ke dalm kulit dan lipat dua kemudian klimkan bahagian tepi dengan cermat.
- Goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan